Ötletek irodaszék vásárláshoz

3 tipp, hogy egészséges maradjon ülőmunka közben is

Nagyon sokan vagyunk, akik irodai munkát végzünk, emiatt pedig ülésre vagyunk kényszerítve a munkahelyünkön minimum 8 órán keresztül. Talán az sem véletlen, hogy amikor hazamegyünk a munkából, az első dolgunk az, hogy lehuppanjunk egy kényelmes ülőalkalmatosságba – ahol ugyancsak ülünk. Vagyis szinte az egész életünket átüljük, ami nagyon nem tesz jót a testünknek, a szervezetünknek, mert az ember nem ülésre lett „kitalálva”. Mindenki felvilágosulhatott már arról, hogyan lehet kivédeni az egészségkárosodást az ülőmunka ellenére, ám egy forgószék cseréjére az irodában, vagy épp munkahelyváltásra nem igazán van lehetőségünk. Egyébként is, ki hallott már olyanról, hogy valaki az alapján válasszon munkahelyet, hogy ott milyen forgószéket biztosítanak a dolgozónak?

Lássunk most 3 olyan módszert, ami költségkímélő, egy leharcolt irodai szék esetében is alkalmazható, és életkörülményeinkben sem hoz drasztikus változást.

 

 

1.    Ülőpárna vagy ékpárna

Legyen bármilyen az irodai székünk a munkahelyünkön, egy ülőpárnát vagy ékpárnát bármikor el tudunk helyezni az ülőlapján annak érdekében, hogy egészséges testtartásra bírjuk magunkat. Ráadásul bárhol használni tudjuk, otthon, az étkezőszéken, de a buszülésen is. Nem foglal sok helyet, így magunkkal tudjuk vinni bárhova, ahol tudjuk, hogy ülni fogunk. Az ülőpárna és ékpárna titka csupán annyi, hogy aktív ülést biztos. Vagyis, ha ráhelyezzük a szék ülőlapjára és ráülünk, folyamatosan egyensúlyoznunk kell, így azok az izmok és csontok, amik egyébként nem mozognának, és a fájdalmat is okozzák, folyamatosan mozognak és edzésben vannak. Ennek köszönhetően javul a vérkeringés és megakadályozza a gerinc terhelését is. Plusz, egészséges testtartást biztosít, hiszen a görnyedés kizárt az ülőpárnán és az ékpárnán is.

 

 

2.    Deréktámasz és hátpárna

Hogy megértsük, miért jó a deréktámasz és a hátpárna, meg kell tudnunk, mit okoz egy sima székben való ücsörgés. Ha az ember leül a székébe, és elkezd dolgozni a számítógépen, előbb-utóbb akarva-akaratlanul helytelen testtartást vesz fel. A gerinc hátra domborodik, melynek következtében a csigolyák elülső része közeledik egymáshoz, a nyak és a váll előre esik, a nyakizmok előre feszülnek. Ez a helytelen testtartás megerőlteti a gerincet, igénybe veszi a csigolyákat, porckorongokat, így hát-, derék- és nyakfájást, súlyosabb esetben pedig gerincproblémákat, kopást vagy sérvet is okozhat. A deréktámasz és hátpárna egyaránt kitölti az ágyéki görbületet, amely által megtámasztja a gerincet, azaz a porckorongokra nehezedő nyomást kiiktatja, a gerincre gyakorolt nyomást megszünteti. A derék pedig visszakapja egészséges homorulatát. A testtartás is egészséges marad.

 

 

3.    Ülőlabda, labdaszék

Az ülőlabda és a labdaszék már egy plusz, amivel lecserélhetjük a sima, hagyományos székünket, ha nem is egész napra, de napi 3-4 óra ülőlabdán vagy labdaszéken ülés javasolt, felváltva hagyományos irodai székünkkel. Az ülőlabda és a labdaszék titka is ugyan az, mint az ülőpárnáé vagy ékpárnáé. Aktív ülést biztosít. Mozognak az izmok, nem tapadnak össze a csigolyák, így fájdalom sem keletkezik a hátunkban. Ráadásul az ülőlabdán és a labdaszéken nem lehet görnyedten ülni, csakis egészséges, egyenes testtartással és gerinccel. Hozzáteszem, egy ülőlabda ára 10 ezer forint alatt van jócskán, így anyagilag sem megterhelő, az egészségünknek pedig jó szolgálatot tesz.

Mint láttuk, van megoldás az egészséges ülésre, még úgy is, hogy nem cseréljük le méregdrága forgószékre a hagyományos forgószékünket. A felsorolt termékek egészségmegőrző hatása kipróbált és bevált, azért azt se feledjük, hogy minél többet mozgunk ülőmunka mellett, annál jobb.


 

Forgószék akcó

Forgószék akcó

Forgószék akcó

Cimkék: egészség, iroda, dolgozószoba, irodai szék, ékpárna, ülőlabda, labdaszék, hátpárna, deréktámasz,


Kapcsolódó cikkek

Irodaszék divat

Irodaszék divat

Bátran állíthatom, hogy nincs egységes irodaszék divat. Vannak azonban divatos irodaszékek, vagyis olyan irodai ülőalkalmatosságok, amik nem mennek ki a divatból. Ebben a cikkben felsorolom ezeket és természetesen a miérteket is papírra vetem.
Hogyan hosszabbíthatja meg forgószéke élettartamát egyszerűen?

Hogyan hosszabbíthatja meg forgószéke élettartamát egyszerűen?

A megfelelő forgószéket kiválasztani és összeszerelni elég, de mégsem. Akár egy sima forgószékről, akár egy komolyabb főnöki fotelről van szó, érdemes néhány apró trükköt bevetni annak érdekében, hogy a forgószéket hosszú távon használhassuk.
Babzsákfotel, a kényelem megtestesítője

Babzsákfotel, a kényelem megtestesítője

Igazán kellemes és persze kényelmes pihenésre vágyik, vagy egyszerűen csak szeretné feldobni a szobáját, vagy irodáját egy különleges berendezéssel?
6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

Az egyes embertípusok más-más ülési szokásait vizsgáljuk meg vicces formában. Felér egy személyiségteszttel, ahogyan székünkön ülünk. Ön melyik típusba tartozik?
Bőr vagy szövet? Forgószékválasztó

Bőr vagy szövet? Forgószékválasztó

Vannak, akik a szövet kárpitozásra esküsznek, és vannak, akik csak bőr borítású irodai székben érzik jól magukat. Lássuk melyik miért jó és miért nem…