Ötletek irodaszék vásárláshoz

Helyes székbeállítás az egészség megőrzéséért

Az irodai munka során szinte munkanapunk teljes időtartama alatt székünkben ülünk. Székünk helyes beállításával elkerülhetjük a derékfájást és rossz testtartást.

A folyamatos hát- és derékfájdalom évek óta ülőmunkát végzők számára nem ismeretlen fogalmak. Egy rosszul beállított szék, kényelmetlen ülőfelület, helytelen testtartás okozhat krónikus betegségeket. Napközbeni több mozgás és az ergonomikus szék, mely személyre szabott beállításokat kap, sokat javíthat problémáinkon. Az előrehajoló helytelen testtartás nemcsak a gerincoszlopot, váll- és nyakizmokat erőlteti meg, hanem nagy terhet ró a belső szervekre, az emésztőrendszerre, és a tüdőre egyaránt.

Négy fontos elemet emelnénk ki, melyek segítik a helyes testtartást a hosszú munkanap során:

 

1. Háttámla

A szék háttámlája jelentős szerepet játszik gerincünk megtámasztásában. Lényeges, hogy a szék kiválasztásakor személyre szabottan döntsünk. A használó felsőtestének magassága szabja meg a háttámla méretét. Lényeges szempont, hogy a teljes gerincoszlop támogatása meglegyen. A prémium kategóriás székek esetében már állítható deréktámasz és fejtámla is beépítésre kerül, melyek további segítséget nyújtanak a kényelmes ülőhelyzet hosszabb ideig való megtartásában. A gerinc természetes görbületét követő támasztás esetén az izmoknak nem kell annyit dolgozniuk, nem fáradnak el az egész napos tartás során.

 

 

2. Billentyűzet

A számítógép billentyűzetét használók számára ismerős probléma, hogy sokszor nagyon mélyen be kell nyúlniuk az asztalon ahhoz, hogy elérjék a betűket. Ezáltal testük nagy mértékben előre dől, folyamatosan megfeszítve ezzel izmaikat. Figyeljünk arra, hogy mindkét könyökünk egy vonalban helyezkedjen el testünkkel gépelés közben. Ekkor a vállaink nem dőlnek meg, gerincünk is egyenes marad.

 

3. Képernyő

A számítógép képernyőjének magassága szintén befolyásolja ülésünket. Napjainkban a laptopok használata nehezíti a helyes beállítást, hiszen ott fix az billentyűzet és a monitor közötti távolság. Ebben az esetben hosszabb munkavégzés esetén javasoljuk a külső billentyűzet csatolását a géphez, így magát a laptop-ot alátámaszthatjuk úgy, hogy szemmagasságba kerüljön a képernyője. A hagyományos számítógép esetében a monitort szabadon állíthatjuk, így nincs akadálya a megfelelő magasságú megemelésnek. Ne ijedjünk meg a költségektől, hiszen a képernyő magasságát néhány könyvet aláhelyezve könnyedén módosíthatjuk, nem szükséges nagy költségekbe verni magunkat ahhoz, hogy megfelelő ülést biztosítsunk a magunk vagy kollégáink számára.

 

 

4. Karok

A könyöknek és a karoknak 90 fokot bezárva kell az asztallapon elhelyezkedniük a test mellett. A nyak, a gerinc, a vállak így megfelelő alátámasztást kapnak, nem kell előrenyúlniuk az izmoknak ahhoz, hogy megtartsák a megfelelő pozíciót. A modern irodai székek állítható kartámaszokkal is rendelkeznek, melyek segítségével a karok testtel bezárt szögén is könnyedén változtathatunk.


 

Forgószék akcó

 

Forgószék akcó

Cimkék: iroda, irodai szék, görgős szék, irodaszék, vezetői szék, magastámlás szék,


Kapcsolódó cikkek

24 órás forgószék - intenzív használatra

24 órás forgószék - intenzív használatra

A modern munkatempó és irodahasználat során létrejött igényeket szolgálja ki a 24 órás forgószék. Folyamatos munkarendű irodákban kiváló választás.
Védje meg gerincét a betegségektől deréktámasszal

Védje meg gerincét a betegségektől deréktámasszal

A derék megtámasztásával egészségesebbé válik az ülés. Használjon hordozható deréktámaszt, vagy válasszon olyan széket, melybe beépítésre került ez a fontos elem.
Kanapé vásárlási szempontok

Kanapé vásárlási szempontok

Ha kanapét szeretnénk vásárolni, akkor elsődleges szempontként ki kell jelölnünk az adott helyiségben betöltendő funkcióját, hiszen számos kanapéfajta létezik.
Ellazulni tudni kell …

Ellazulni tudni kell …

Ugye, senki sem szereti a kedvenc műsorát kényelmetlen pamlagról nézni? Relaxáláshoz, tévézéshez íme az ideális megoldás: egy pihentető, sőt, dönthető tv-fotel, a legváltozatosabb külsővel és kialakításban!
Milyen az igazán kényelmes vezetői forgószék?

Milyen az igazán kényelmes vezetői forgószék?

A vezetői forgószék kiválasztása során az elsődleges szempont a kényelem. Egy cégvezető munkája felelősségteljes és sokszor megterhelő, ezért fontos, hogy mindezt legalább komfortos környezetben végezhesse.

 


 

IrodaSzékem.hu

 

Hasznos linkek

forgószék.hu

otthon-butor.hu/dolgozószoba

antares.hu

fitttorna.hu/gerinctréning