Ötletek irodaszék vásárláshoz

Ergonomikus kialakítású forgószékek

Vannak bizonyos fogalmak, amelyek tartalmával nem vagyunk mindig tisztában. Azoknak az ülőmunkát végzőknek viszont, akik napi 8-10, esetleg 12-14 órát is az íróasztal mellett töltenek munkájuk elvégzése céljából, mindenképpen tisztában kell lenniük az ergonómia fogalmával, olyannyira, hogy egy forgószék megvásárlásakor a gyakorlatban is alkalmazni tudják ennek ismeretét. A következő cikk tapasztalataink frissítésére szolgál, megtudhatjuk belőle, mit is jelent az ergonómia, valamint azt is, hogy miért és kinek érdemes ergonomikus kialakítású forgószéket vásárolnia.

 

Az ergonómia jelentése az ülés kapcsán

Az ergonómia tudománya foglalkozik az ember és a technikai berendezések kapcsolatával. Az ergonómia feladata az, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsen, amely illeszkedik az ember szükségleteihez kényelmi, egészségi és biztonsági szempontból, így támogatva a megfelelő testtartást és testműködést rövid és hosszútávon. Az ergonómia számos területet ölel fel, jelenleg most csak a forgószékek ergonomikus kialakítását, vagyis az üléssel kapcsolatos szempontokat érintjük. Az ergonómia fogalmából adódóan sejthetjük, hogy az ergonomikus kialakítású forgószék egy olyan ülőalkalmatosság, amely igyekszik biztosítani hosszú távon is a benne ülő személy kényelmét és egészségét is. Az ergonomikus felépítés a forgószék kialakításán, felszereltségén múlik.

 

 

Miért egészségtelen az ülés?

Ahhoz, hogy megértsük az ergonomikus forgószékek célját, meg kell értenünk azt, hogy miért egészségtelen az ülés egy hagyományos széken. A témát az ősembertől boncolhatnánk darabokra, de ebből az időből elég annyit tudni, hogy az ember nem ülni jött a Földre, nem ülésre lett „tervezve”. Ülés közben nem mozgunk, ez az, ami problémákhoz vezet. Egy idő után a görnyedt testtartás miatt a csigolyák közötti porckorongok terhelése erősen megnő, ezért hát-, nyak- és derékfájás is jelentkezhet. Mindezek mellett ülés közben vállaink is előre esnek, és ezek is fájdalmat okoznak egy idő után. Huzamosabb terhelés esetén, a gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében, akár porckorongsérv is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést is.

 

 

Az ülés káros hatásainak kiküszöbölése – Legyen egy jó forgószékünk

Rengeteg okosság terjed a neten, hogyan is lehet kiküszöbölni, megelőzni az ülés káros hatásait. Én ezek közül is egyel foglalkoznék, mégpedig az ergonomikus kialakítású forgószékekkel. Mert igen, ha van egy jó forgószékünk, megelőzhető a baj. Mi kell ehhez? Azaz mit is jelent az ergonomikus kialakítású forgószék? Egy olyan forgószéket, amelyben nagyobb a lehetőség az ülés közbeni mozgásra, illetve arra a személyre szabható, aki benne ül.

Ezt pedig azzal érik el a forgószékek gyártói, hogy minél több beállítási lehetőséget biztosítanak egy-egy forgószéken. A háttámla, az ülésmagasság, a karfák magassága, valamint a háttámla és ülőlap dőlésszöge, az ülésmélység is beállítható már egyes székeken. Az ergonomikus kialakítású forgószékek tehát mechanikákkal vannak felszerelve. Hinta-, szinkron-, aszinkron mechanikák biztosítják, hogy magunkra szabjuk forgószékünket, és minél egészségesebben és kényelmesen töltsük el benne az időnket.

 

 

Természetesen még rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezhet egy forgószék, mely kényelmünk és egészségünk érdekében lett megalkotva. Így kapható fejtámlával, lábtámasszal rendelkező forgószék is. Természetesen az sem mindegy, milyen az irodai székünk szivacsozása. Az ideális, egészséget megőrző és kényelmet biztosító szivacsozás rugalmas, sűrű, amely egyenletesen osztja el a nyomást, és ruganyossága révén igazodik mozgásainkhoz, illetve azok keletkezéséhez is hozzájárul.

Az egész napos ülés mellett azonban azt se felejtsük el, hogy a testmozgást semmi sem pótolhatja. Álljunk fel a spéci irodai székünkből legalább óránként, és sétáljunk keveset, nyújtózzunk ki. Az sem árt, ha közben friss levegőt szívunk, így izmainkat, csontjainkat átmozgatjuk, vérkeringésünk felpezsdítjük.


 

Forgószék akcó

Forgószék akcó

Cimkék: forgószék, irodai szék, irodai forgószék, iroda, dolgozószoba, egészség, ergonomia,


Kapcsolódó cikkek

Dolgozni jó forgószék nélkül…?!

Dolgozni jó forgószék nélkül…?!

Bizony, hiába vagyunk szorgalmasak és tettrekészek, egy rossz irodaszék munka közben hamar kikezdi az idegeinket. Akár otthoni feladatokhoz, akár irodába van szükségünk rá, megtaláljuk a hozzánk és a helyiséghez leginkább illeszkedőt!
Étkezőbe, étterembe, tárgyalóba favázzal!

Étkezőbe, étterembe, tárgyalóba favázzal!

A favázas - különféle borítással, számos stílusú ülőfelülettel ellátott – székek nem hiányozhatnak egyetlen család konyhájából, étkezőjéből, illetve egy gyönyörű étterem, iroda vagy tárgyalóhelyiség bútorai közül sem.
6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

Az egyes embertípusok más-más ülési szokásait vizsgáljuk meg vicces formában. Felér egy személyiségteszttel, ahogyan székünkön ülünk. Ön melyik típusba tartozik?
Izgalmas üzleti történet - a babzsák fotel születése

Izgalmas üzleti történet - a babzsák fotel születése

Olasz dizájnerek álma vált valóra a babzsák fotel tervezésekor. Vajon hogyan lett világhírű ez a kényelmes ülőalkalmatosság?
Kanapé vásárlási szempontok

Kanapé vásárlási szempontok

Ha kanapét szeretnénk vásárolni, akkor elsődleges szempontként ki kell jelölnünk az adott helyiségben betöltendő funkcióját, hiszen számos kanapéfajta létezik.