Ötletek irodaszék vásárláshoz

Miért nincs szükségünk háttámlára - nyeregszék előnyei

A jó testtartáshoz nem szükséges olyan széket választanunk, melynek háttámlája van. Az egészséges üléshez elegendő egy ergonomikus nyeregszéket választanunk.

Minden irodában találkozhatunk olyan "csodabogarakkal", aki a hagyományostól eltérő széket használ. Van aki a térdeplőszékre, van aki a labdaszékre esküszik, a többség azonban ragaszkodik a jól megszokott hát- és kartámlás, görgős forgószékre. Természetesen a bútorgyártók is haladnak a korral és az igényeket figyelembe véve, egyre többféle, az egészséges testtartást elősegítő ülőbútorral rukkolnak elő. A nyeregszék alapja nem újdonság, hiszen a lovasok nyergéről mintázták formáját. Köztudott, hogy a lovaglás során a testtartásunk szálfa egyenes, gerincünk nem görbül.

Rossz testtartás, görnyedt gerinc

Ezt a fontos szempontot vették figyelembe a tervezők, amikor az irodai használatra is elkészítették a nyeregszéket.

Főként olyan foglalkozást végzők számára ajánlják használatát, akik kétkezes feladatokat látnak el, mint például fogorvosok, sebészek, labortechnikusok, zenészek és fodrászok, összeszerelő munkások. Számukra csak zavaró a kartámasz vagy a háttámla a munkafolyamatok elvégzése közben. Persze a számítógépes munkát végzők is használhatják, sőt ajánlott is a hosszú ülőmunka elvégzéséhez, hiszen az ergonomikus ülés biztosított használatával.

Gyógyászati célokra is alkalmazzák ezeket a székeket, olyan idegrendszeri betegségekben szenvedők számára is előírhatják az orvosok használatát, akik agyi bénulásból lábadoznak. Számukra könnyebb a helyes testtartást újra elsajátítani, az egyensúlyt visszaszerezni, mint egy hagyományos székben ülve.

Nézzük, miért javít ülő helyzetünkön egy nyeregszék használata:

Míg egy hagyományos székben a csípő 90 fokos szöget zár be, addig a nyeregszéken ülve a vízszintestől csak 45 fokban tér el a csípő, ezzel a természetes testtartást segítve elő. Az aktív ülések esetében - mint a nyeregszék - az izmok folyamatosan mozognak, főként a medence és a lábizmok.

A hagyományos széken a lábaink testünk előtt helyezkednek el, míg a nyeregszékben magunk alá húzva tartjuk azokat, így segítenek a teherviselésben, szabadon tudjuk használni karjainkat, nem a támasztásra kell "elpazarolnunk" az erejüket. Minél szélesebb terpeszben ülünk, annál jobb a testtartásunk, a medencénk nem görbül meg, így a gerincünk is egyenes marad.

Korábbi cikkünkben a térdeplőszékek használatát már bemutattuk. Bármelyik alternatív lehetőség közül is választunk, először szokatlan lesz, hagyjunk időt testünknek a változás felismerésére.


 

Forgószék akcó

Forgószék akcó

Forgószék akcó

Cimkék: nyeregszék, alternatív szék, irodai szék, iroda, irodaszék,


Kapcsolódó cikkek

Forgószék, irodai szék választás

Forgószék, irodai szék választás

Forgószék, irodai szék választás - Amilyen a székünk, olyan a hangulatunk! Hogyan érdemes irodai széket választani?
Forgószék próba: INT-Alberti vezetői forgószék

Forgószék próba: INT-Alberti vezetői forgószék

Ritkán találkozom bárhol is hófehér forgószékkel mostanában, pedig őszintén megvallva ez a szívem csücske. Rendkívül elegáns, visszafogott, mégis modern és stílusos. Nőies és egyedi. Olvassa el forgószék-tesztemet erről a forgószékről.
Milyen az igazán kényelmes vezetői forgószék?

Milyen az igazán kényelmes vezetői forgószék?

A vezetői forgószék kiválasztása során az elsődleges szempont a kényelem. Egy cégvezető munkája felelősségteljes és sokszor megterhelő, ezért fontos, hogy mindezt legalább komfortos környezetben végezhesse.
Modern technológia a székek között is teret hódit

Modern technológia a székek között is teret hódit

A különleges technikával készült bútorok a jövőt mutatják meg számunkra. A háromdimenziós nyomtatók előrevetítik a változást.
Hogy az irodában is jól érezzük magunkat!

Hogy az irodában is jól érezzük magunkat!

Milyen irodára vágysz? Klasszikus, tekintélyt parancsoló berendezés, vagy inkább modern, esetleg otthonos környezet a cél? Lássuk, mit tehetünk!