Ötletek irodaszék vásárláshoz

Miért nincs szükségünk háttámlára - nyeregszék előnyei

A jó testtartáshoz nem szükséges olyan széket választanunk, melynek háttámlája van. Az egészséges üléshez elegendő egy ergonomikus nyeregszéket választanunk.

Minden irodában találkozhatunk olyan "csodabogarakkal", aki a hagyományostól eltérő széket használ. Van aki a térdeplőszékre, van aki a labdaszékre esküszik, a többség azonban ragaszkodik a jól megszokott hát- és kartámlás, görgős forgószékre. Természetesen a bútorgyártók is haladnak a korral és az igényeket figyelembe véve, egyre többféle, az egészséges testtartást elősegítő ülőbútorral rukkolnak elő. A nyeregszék alapja nem újdonság, hiszen a lovasok nyergéről mintázták formáját. Köztudott, hogy a lovaglás során a testtartásunk szálfa egyenes, gerincünk nem görbül.

Rossz testtartás, görnyedt gerinc

Ezt a fontos szempontot vették figyelembe a tervezők, amikor az irodai használatra is elkészítették a nyeregszéket.

Főként olyan foglalkozást végzők számára ajánlják használatát, akik kétkezes feladatokat látnak el, mint például fogorvosok, sebészek, labortechnikusok, zenészek és fodrászok, összeszerelő munkások. Számukra csak zavaró a kartámasz vagy a háttámla a munkafolyamatok elvégzése közben. Persze a számítógépes munkát végzők is használhatják, sőt ajánlott is a hosszú ülőmunka elvégzéséhez, hiszen az ergonomikus ülés biztosított használatával.

Gyógyászati célokra is alkalmazzák ezeket a székeket, olyan idegrendszeri betegségekben szenvedők számára is előírhatják az orvosok használatát, akik agyi bénulásból lábadoznak. Számukra könnyebb a helyes testtartást újra elsajátítani, az egyensúlyt visszaszerezni, mint egy hagyományos székben ülve.

Nézzük, miért javít ülő helyzetünkön egy nyeregszék használata:

Míg egy hagyományos székben a csípő 90 fokos szöget zár be, addig a nyeregszéken ülve a vízszintestől csak 45 fokban tér el a csípő, ezzel a természetes testtartást segítve elő. Az aktív ülések esetében - mint a nyeregszék - az izmok folyamatosan mozognak, főként a medence és a lábizmok.

A hagyományos széken a lábaink testünk előtt helyezkednek el, míg a nyeregszékben magunk alá húzva tartjuk azokat, így segítenek a teherviselésben, szabadon tudjuk használni karjainkat, nem a támasztásra kell "elpazarolnunk" az erejüket. Minél szélesebb terpeszben ülünk, annál jobb a testtartásunk, a medencénk nem görbül meg, így a gerincünk is egyenes marad.

Korábbi cikkünkben a térdeplőszékek használatát már bemutattuk. Bármelyik alternatív lehetőség közül is választunk, először szokatlan lesz, hagyjunk időt testünknek a változás felismerésére.


 

Forgószék akcó

 

Forgószék akcó

Cimkék: nyeregszék, alternatív szék, irodai szék, iroda, irodaszék,


Kapcsolódó cikkek

Hogyan hosszabbíthatja meg forgószéke élettartamát egyszerűen?

Hogyan hosszabbíthatja meg forgószéke élettartamát egyszerűen?

A megfelelő forgószéket kiválasztani és összeszerelni elég, de mégsem. Akár egy sima forgószékről, akár egy komolyabb főnöki fotelről van szó, érdemes néhány apró trükköt bevetni annak érdekében, hogy a forgószéket hosszú távon használhassuk.
6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

6 üléstípus, mely megmutatja kollégáink személyiségét

Az egyes embertípusok más-más ülési szokásait vizsgáljuk meg vicces formában. Felér egy személyiségteszttel, ahogyan székünkön ülünk. Ön melyik típusba tartozik?
Izgalmas üzleti történet - a babzsák fotel születése

Izgalmas üzleti történet - a babzsák fotel születése

Olasz dizájnerek álma vált valóra a babzsák fotel tervezésekor. Vajon hogyan lett világhírű ez a kényelmes ülőalkalmatosság?
A modern szék legkényesebb pontja - gázlift

A modern szék legkényesebb pontja - gázlift

A gázlift a szék legsérülékenyebb pontja, hiszen nemcsak a súly megtartásáért felel egy vízszintes rúdként, hanem a magasság beállításáért, annak megtartásáért és a körkörös mozgásért is.
Az álomba ringató hintaszék története

Az álomba ringató hintaszék története

A hintaszékre gondolva általában egy idős bácsi képe ugrik be, aki egész áldott nap ringatózik székében és szunyókál. Pedig ez a megnyugtató, kellemes mozgás nemcsak az öregek kiváltsága, bárki számára pihentető érzés.

 


 

IrodaSzékem.hu

 

Hasznos linkek

forgószék.hu

otthon-butor.hu/dolgozószoba

antares.hu

fitttorna.hu/gerinctréning